Aftasten en schilderen met organische toets

Aftasten en schilderen met organische toets

Aftasten en schilderen met organische toets

OP DE EZEL – WEEK 21

Aftasten en schilderen met organische toets

 

Met het opbrengen van semi-transparant wit op bladeren en stelen begin ik de week. Voordat ik verderga met de bloemkronen wil ik de onderzijde en achtergrond van het tafereel neergezet hebben in toon en kleur. Ik volg de organische vormen met mijn kwast bij het schilderen van het normaliter groene deel van de tulpen. Vanuit hier werk ik naar de achtergrond die ik eerder meer grijsgroen in gedachten had. Maar ik vind de frisse lente uitstraling beter passen en ga zoekend penselen om de achtergrond levendig te schilderen.

Wanneer ik een moment neem om mijn werk te bekijken zie ik dat de bloemkronen niet mooi in verhouding staan voor de compositie. Ik besluit het werk even te laten voor wat het is om het te laten drogen. Ik wil enkele veranderingen doorvoeren en dat betekent ook dat ik niet alle transparantie in de lagen ga behouden.

Na enkele dagen pak ik het schilderij weer op en ga nat-in-nat aan de gang met bloemkronen en achtergrond in soepele patronen. Met deze manier van schilderen voel je als het ware de vorm van het beeld dat je neerzet. Er verschijnt een vibrerend oppervlak dat me wel bevalt en ik werk zo enige uren verder. Op de foto zie je mooi de twee fases tegen elkaar gezet. Het schilderij krijgt een karakteristiek organische toets.