Een prikkelende richting vinden

Een prikkelende richting vinden

OP DE EZEL – WEEK 23

Een prikkelende richting vinden

 

Terwijl het schilderij op de ezel (zie mijn laatste blogs) even ‘rust’ krijgt, richt ik me op een nieuw concept. Qua stijl en penseelvoering borduur ik voort op ‘Juniper’ en ‘Tulpenbos’. Met concept en compositie zoek ik in een prikkelende richting. De aanschouwer verrassen in zijn perceptie van het beeld. Dat is natuurlijk een langer proces in tijdsduur en over vele schilderijen. Ik maak mijn hoofd leeg door schetsen en schrijf veel kleine notities. Ideeën buitelen over elkaar in mijn hoofd, maar de juiste balans in concept en uitvoering vraagt geduld.

Eigenlijk begon het idee met een eenvoudig moment zoals zich voordoet in elke woonkamer: een vrouw leest ontspannen haar krant op de bank.  Op de voorgrond een bijzettafel met een vaas bloemen. Deze scene wil ik terugbrengen tot lijnen en vlakken die vrijwel perspectiefloos in elkaar passen. Elementen uit hun context halen en opnieuw projecteren. Dus de schetsen ga ik verder uitwerken met voorstudies in licht/donker en met kleurpotlood om straks goed voorbereid de eerste streken verf te kwasten.