Idee en eerste schetsen nieuw schilderij

Idee en eerste schetsen nieuw schilderij

Idee en eerste schetsen nieuw schilderij

OP DE EZEL – WEEK 4

(…)Nu ga ik nog diverse glacislagen aanbrengen om de achtergrond rond de personages tot een mooi geheel te maken.

Met die regel sloot ik mijn vorige blogartikel af. Maar voordat ik hiermee aan de slag kan, moeten de lagen door en door droog zijn en dat duurt even. Ook het schilderij ‘Koppel met plu I‘ staat wat dat betreft in de wacht voor de laatste bewerkingen nadat deze handdroog is.

Dus dat geeft mij mooi de ruimte om de eerste ideeën voor een nieuw schilderij uit te werken. Afgelopen augustus wandelde ik over de hei aan de rand van Veenendaal West. Een mengeling van kleuren; groen, roze tot gebrande sienna, kwam me tegemoet. Heidegewas in volle bloei en exemplaren met hun bloeipiek al achter de rug, mooi in balans. Roomwitte contouren van grazende schapen vormden zachte contrasten. Even verderop, een statige Jeneverbes die het tafereel kalm leek te aanschouwen. Op zo’n avond scheren zwaluwen in scherpe bochten over het gewas, in een trage zomeravondlucht . Ik klikte geregeld op mijn mobiel om deze sfeer vast te leggen.

Niet verrassend misschien dat het gevoel en de beleving van dát moment toch ontbreken in de uiteindelijke foto’s. Technische beperkingen even daar gelaten. Het volgende schilderij wil ik conceptueel creëren; experimenteren met visualiseren en zoeken naar vormen en lijnen die expressionistisch en verhalend zijn. De onderschildering heb ik al op doek gezet in (oud)roze/sienna tinten en de eerste schetsen staan al op papier. Nu ga ik materiaal verzamelen, passend bij het eindbeeld dat ik voor mij zie. Daarna kan ik aan de slag met het maken van de compositie.