Olieverfschilderij op houten paneel

Olieverfschilderij op houten paneel

Olieverfschilderij op houten paneel

OP DE EZEL – WEEK 19

Olieverfschilderij op houten paneel

 

Voor de afwisseling kies ik nu voor een schilderij op houten paneel. Ik vond nog een oude print op glad hout van 74x74cm en het lijkt me wel wat om daarop te schilderen. Geen canvasstructuur maar een egaal houten oppervlak om te bedwingen.

Eerst heb ik een aantal lagen gesso-primer op het absorberende oppervlak aangebracht voor de hechting. Plan is om een spontaan schilderij te maken van een bos tulpen die ik thuis in een vaas op tafel spotte. Het is een bonte bos met tulpen van het veld in varierend model. Tijdens het schetsen kan ik het niet laten er toch een eigen draai aan te geven. Voornamelijk ingegeven door het bepalen van de achtergrond kies ik voor abstrahering van kleur en vorm.

De onderlaag zet ik lentegeel op met toetsen van lichtgoud. Deze breng ik met groffe streken aan. In de natte verf kras ik globaal de opzet voor het schilderij. Ik kies bewust voor dit effect zonder lijnen met verf aan te brengen. De ingekraste lijnen lichten wit op en geven straks houvast bij de verdere uitwerking.

Hierna breng ik schaduwpartijen aan in een sobere mosbruine tint die goed contrasteert en de donkere partijen van de hoofdvorm bepaalt. Nu eerst goed laten drogen voordat ik start met de volgende laag.