Onderschildering voor contrasterende kleuren

Onderschildering voor contrasterende kleuren

OP DE EZEL – WEEK 12

Onderschildering voor contrasterende kleuren

 

Op de grondlaag maak ik een onderschildering met contrasterende kleuren en schaduwen voor een later stadium. Straks wil ik de verschillende vlakken overschilderen in relatief monotone lagen. Door het gebruik hiervoor van transparantie of nat-in-nat effecten en ook de droge toets varieer ik in het opbouwen naar de eindlaag. Ik verwacht zo een schilderij te maken met interessante kleurnuances, ritme en beweging en toch een rustieke uitstraling te behouden. Voor het ritme van de streken laat ik me leiden door de structuren van het onderwerp: heideplanten, takken, de uitstrekkende vlakte met begroeiing etc.

Nu breng ik het patroon van de jurk aan in donker lijnwerk. Straks leent zich dat vlak om transparante glacis over aan te brengen in egale turkoois blauwe kleur. Het patroon bestaat uit takken en de fijnpuntige bladeren van de Jeneverbes. Later volgen ook in een meer dekkend patroon blauwe bessen. Het is een precies werkje om dit patroon neer te zetten maar het blijkt een goed gekozen patroon voor dit vlak.