Opzetten van licht en donker en eerste laag voor kleurcompositie

Opzetten van licht en donker en eerste laag voor kleurcompositie

Opzetten van licht en donker en eerste laag voor kleurcompositie

OP DE EZEL – WEEK 13

Opzetten van licht en donker en eerste laag voor kleurcompositie

 

Om straks voldoende tekening en contrast in het beeld te krijgen zet ik nu donkere en halfschaduw partijen op. Later wil ik daar min of meer dekkend overheen schilderen met een droge toets. Bedoeling is om de ondertonen op diverse plekken onbedekt te laten zodat deze kleuren het beeld later mede bepalen. Het schilderen gaat met relatief losse toets zodat het resultaat op het eerste gezicht slordig lijkt. Straks bouw ik naar meer detaillering in het schilderij, hoewel toets en lijnwerk wel spontaniteit en een zekere grofheid moeten behouden.

Het schilderen is nu vooral vooruitkijken naar het effect dat ik straks wil bereiken. Je ziet dat de gekozen kleuren vanuit het kleurpalet mooi in harmonie blijven wanneer ik varianten in toon en nuance aanbreng. Met alle lijnen en streken die ik zet wil ik beweging en ritme toevoegen aan het schilderij, passend bij model en onderwerp. Deze week voeg ik een ‘snapshot’ van mijn werkplek toe, met op de voorgrond mijn schildergereedschap.