Vonx Ouverture

Koppel met plu I

Details


Titel
Koppel met plu I

Datering
2021

Techniek
Olieverf op linnen

Formaat
80 x 100 cm

Signatuur
Jimo

Koppel met plu I

Van dit stoere koppel heb ik parallel aan elkaar twee versies geschilderd (zie Koppel met plu II). Versie II is de vrije impressie van een zomerkiekje dat ik tussen het winkelend publiek maakte op de kasseien van Middelburg.

Dit eerste schilderij ‘Koppel met plu I’ is de abstract gestileerde variant met een symbolische ondertoon. Het gefotografeerde duo roept een verhaal op. Dat begint met de zelfverzekerde hoffelijke houding van de man, gearmd op pad met een vrouw in haar – oorspronkelijk – okerkleurige jas. Terwijl hij met zijn rechterarm een flinke tas meetorst koestert hij aan zijn linker deze dame.

Daarom heb ik de vrouw enigzins koninklijk afgebeeld door haar hoofd met fraaie krullen in goud op te tekenen. Het goud heeft ook een associatie met de okerkleurige jas van de dame. Dit tafereel speelt in de setting van een zomerse regenbui, waar het koppel schuilgaat onder een stijlvolle paarse paraplu. Om niet voorbij te gaan aan ook de alledaagsheid van deze situatie besloot ik armen en benen te schilderen als kwetsbaar porselein. Daartoe geïnspireerd door de tattoo die in dit schilderij vertaald is naar een Delfts blauw motief. De plaatselijk aangebrachte craquelure staat voor breekbaarheid en de vluchtigheid van het moment.