Licht bewogen

Licht bewogen

Details


Titel
Licht bewogen

Datering
2021

Techniek
Olieverf op linnen

Formaat
80 x 100 cm

Signatuur
Jimo

Licht bewogen

Een dagelijks tafereel als: ‘lezende vrouw in zitbank’ maakte bij mij het idee los voor dit schilderij. Op een bijzettafel voor de bank staat een vaasje tulpen en de vrouw leest aandachtig haar krant. Iets raakte me in dit beeld met het licht dat vanachter door het venster naar binnen schijnt. Het prille idee werd gaandeweg een concept dat ik vaker wil toepassen op mijn werk.

‘Licht bewogen’ heet dit werk. Tevens tagline van Vonx Atelier; met rake verftoetsen licht en beschouwer roeren. Het refereert bij dit schilderij aan wisseling van context. De oorspronkelijke ‘objecten’ ondergaan een metamorfose door een lichte wisseltruc. Je ziet het terug in het eerste schetsje dat ik maakte. Daarmee stond eigenlijk het concept al overeind. Door deze contextwissel voor mijn schilderijen te gebruiken ontstaat vervreemding in schilderijen met op het eerste gezicht herkenbare taferelen.

Licht bewogen, eerste schets

Met veel schetsen ben ik tot de uiteindelijke compositie gekomen en in de tussentijd heb ik gespeeld met de inhoud. Zo ontstond de verwijzing naar oude meesters bij het bepalen van tekst en beeld voor de geschilderde krantartikelen. Het beroemde ‘Nu Rose’ (Henri Matisse, 1935) vormt de tegenhanger van het bronzen naakt met mobiel (digitale media binnenin de krant) in haar hand. Na de schetsfase heb ik diverse kleurstudies gemaakt voordat ik aan het schilderij begon. Het eindresultaat wijkt daarvan nogal af, zoals gebruikelijk bij mij. Bewust begin ik vanuit een andere invalshoek te schilderen om te toetsen of ik toch een andere richting zal inslaan. Ik laat me dan graag sturen door het intuïtieve voor spontane wendingen op het doek.