Tulpenbos krijgt kleur op het paneel

Tulpenbos krijgt kleur op het paneel

Tulpenbos krijgt kleur op het paneel

OP DE EZEL – WEEK 20

Kleurige tulpen leven op vanaf het paneel

 

Ik begin schraal over de onderschildering een pittig rood op te zetten voor de bloemvormen. Als het even kan bewaar ik de textuur van ruwe kwaststreken die vorm en lijnwerk karakter geven. Terwijl ik doorwerk aan deze verflaag breng ik in het nog natte werk kleurnuances aan. De organische vormen van de bos met tulpen lopen soepel in elkaar over en met de kwast volg ik de compositie.

Hierna zet ik wat steviger aan in dikte met een mengeling van kleuren – nat in nat – maar ik beperk het palet. Ik zorg voor de overgang naar de achtergrond richting het groen en zet deze wat voller aan.

Bladeren en stelen van de tulp, in wit en lichtgroen, gebruik ik in contrast als rustige tegenhanger voor de intense kleuren van het focusgebied. Voor nu bepaal ik hiervoor schetsmatig vlakken en contouren en koester mooie (semi)transparante verfstreken. Later volgt een meer dekkend witte laag die ik droog over deze laag heen zet.